Dakafwerking

Daken zijn onderhevig aan verschillende, soms extreme, weersinvloeden. Om de duurzaamheid van een dak te garanderen zijn een goed dakontwerp en de juiste keuze van het dakafwerking erg belangrijk. Maar misschien wel de meest belangrijke factor is het aanbrengen van het dakbedekkingsmateriaal door een dakspecialist. Wij van dakdekkersbedrijf Buddingh te Amsterdam hebben al meer dan 40 jaar ervaring in het leggen van diverse soorten dakafwerkingen.

Vooral open aansluitingen in de deklaag, zoals af- en doorvoeren, schoorstenen, lichtkoepels en dakkapellen zijn vaak kwetsbare plekken en vragen vaak om speciale maatregelen en specialistische kennis. 

Aandachtspunten:

Pannendaken worden regelmatig geteisterd door windvlagen van zelfs windkracht 10, gevel- en chaperonpannen blijken dan vaak onvoldoende verankerd te zijn. Doordat de muurspouw vaak een open verbinding heeft met de dakspouw, ontstaat er over de dakpannen een verhoogd drukverschil, waardoor zij loswaaien. Nokvorsten en ruiters zijn onderhevig aan de grootste windbelasting en achter schoorstenen en dakkapellen ontstaan vaak schades door extra windwerveling. Daarom worden dakpannen tegenwoordig met behulp van ‘panhaken’ stormvast gelegd.

Bij gesloten dakbedekkingsconstructie, moet de dampremmende laag volkomen stromingsdicht zijn om indringen van waterdamp in de dakconstructie te voorkomen.